Антиоксиданти: що це і де знаходяться?

Антиоксиданти – це речовини, що можуть запобігати або уповільнювати пошкодження клітин вільними радикалами.

Вільні радикали – це нестабільні молекули, які виробляються у відповідь на фізіологічний стрес (наприклад, вживання шкідливої їжі, іонізуюче випромінювання). Якщо організм не може ефективно знешкоджувати вільні радикали, виникає окисний стрес, що пошкоджує клітини та функції організму.

Для протидії цьому необхідна адекватна робота антиоксидантних систем.

Людський організм самостійно виробляє деякі антиоксиданти, відомі як ендогенні. Антиоксиданти, що надходять з-зовні тіла, називаються екзогенними.

Фактори, що збільшують вироблення вільних радикалів в організмі, можуть бути внутрішніми, такими як запалення, або зовнішніми, наприклад, екологічне забруднення, ультрафіолетове випромінювання та сигаретний дим.

Окислювальний стрес пов’язаний із захворюваннями серця, раком, артритом, інфарктом, захворюваннями органів дихання, імунодефіцитом, емфіземою, хворобою Паркінсона та іншими запальними або ішемічними станами.

Дії та процеси, які можуть спричинити окислювальний стрес, включають:

  • надмірне фізичне навантаження
  • запалення та травми
  • ішемія
  • споживання деяких продуктів, особливо харчових продуктів зі вмістом транс-жирів,
  • штучних підсолоджувачів та деяких барвників та добавок
  • куріння
  • забруднення навколишнього середовища
  • радіоактивне випромінювання
  • вплив хімікатів, таких як пестициди та ліки
  • промислові розчинники

Такі види впливу можуть призвести до пошкодження клітин.

Це, у свою чергу, може призвести до:

  • надмірного вивільнення вільних іонів заліза або міді
  • активації фагоцитів – білих кров’яних тілець, що приймають участь у боротьбі з інфекцією
  • збільшення кількості ферментів, що генерують вільні радикали
  • порушення електронних транспортних ланцюгів

Все це провокує розвиток окисного стресу, що може стати причиною раку, атеросклерозу та втрати зору. Вільні радикали викликають зміни в клітинах, які ведуть до цих і, можливо, інших умов.

Вважається, що споживання антиоксидантів знижує ці ризики.

Типи антиоксидантів

Вважається, що є сотні і, можливо, тисячі речовин, які можуть діяти як антиоксиданти. Кожен має свою роль і може взаємодіяти з іншими, щоб допомогти організму ефективно працювати.

Приклади антиоксидантів, які надходять з-за меж тіла, включають:

  • вітамін А
  • вітамін С
  • вітамін Е
  • бета каротин
  • лікопін
  • лютеїн
  • селен
  • марганець
  • зеаксантин

Флавоноїди, флавони, катехіни, поліфеноли та фітоестрогени – це також види антиоксидантів і фітонутрієнтів, і всі вони знаходяться в рослинних продуктах.

Кожен антиоксидант виконує окрему функцію і не є взаємозамінним з іншим. Ось чому важливо мати різноманітну дієту.

Найкращими джерелами антиоксидантів є рослинні продукти харчування, особливо фрукти та овочі.

Продукти, в яких особливо висока концентрація антиоксидантів, часто називають “суперпродуктами” або “функціональною їжею”.

Щоб отримати деякі специфічні антиоксиданти, спробуйте включити в дієту наступне:

  • Вітамін А: молочні продукти, яйця та печінка
  • Вітамін С: більшість фруктів і овочів, особливо ягоди, апельсини, гранат і солодкий перець
  • Вітамін Е: горіхи та насіння, соняшник та інші рослинні олії, а також зелені, листові овочі
  • Бета-каротин: фрукти та овочі, такі як морква, горох, шпинат та манго
  • Лікопен: рожеві та червоні фрукти та овочі, включаючи помідори та кавун
  • Лютеїн: зелені, листові овочі, кукурудза, папайя та апельсини
  • Селен: рис, кукурудза, пшениця та інші цільні зерна, а також горіхи, яйця, сир та бобові

В деяких випадках можливо застосування біодобавок з антиоксидантами. Але треба обирати препарати зі збалансованим складом, наприклад, як CheleX.

CLOSE
Add to cart

×