Як навесні зміцнити імунітет і не захворіти: 6 простих секретів

Після тривалих похмурих холодних днів багато людей відчуває пригнічення настрою, роздратованість, знижену працездатність і мотивацію. Але крім психологічного дискомфорту багато хто помічає і так зване «зниження імунітету» – часті несподівані застуди, по науковому гострі респіраторні вірусні інфекції або ж ГРВІ.

Чому навесні знижується імунітет?

Взимку переважна більшість людей мало рухається і буває на вулиці, харчовий раціон дуже обмежується, в ньому мало свіжих фруктів і овочів, або ж вони консервовані. Це все сприяє дефіциту поживних речовин, що необхідні для гарного функціонування імунної системи.

Тому для «відновлення і активізації» імунної системи є такі 6 порад:

  1. Рухайтесь. Ходіть по 10 000 кроків, робіть гімнастику чи відвідуйте тренажерний зал. Знайдіть фізичну активність, що Вам до вподоби. З настанням теплого весняного часу можна займатися на свіжому повітрі, це допоможе синтезувати вітамін Д, що має надважливе значення і саме наприкінці зими-початку весни спостерігається найсильніший його дефіцит. Але в усьому має бути баланс, категорично не рекомендується надмірно виснажуватись на тренуваннях, оскільки це не посилює, а навпаки, пригнічує імунну систему.
  2. Нормалізуйте сон. Без повноцінного сну практично неможливо мати адекватну імунну функцію. Лягайте спати до 22-22.30, оскільки під час сну з 22 години до опівночі синтезуються антитіла – сполуки імунної системи, що захищають організм від чужорідних патологічних агентів. Сам сон має займати хоча б 7 годин.
  3. Кожен день вживайте овочі та зелень. З настанням весни з’являється все більше свіжих, насичених вітамінами овочів та зелені. Додавайте їх до кожного прийому їжі, це збагатить раціон вітамінами групи В, вітаміном С, різноманітними мінералами і біофлавоноїдами. Крім того, вживання овочів та зелені сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту і кишкового мікробіому, а кишківник – це 80% від всієї імунної системи організму.
  4. Вживайте повноцінний білок. Всі активні сполуки імунної системи мають білкову природу, тому для того, щоб побудувати їх необхідно забезпечити організм повноцінним білком. До повноцінного білку відноситься м’ясо, риба, яєчний білок, бобові, особливо сочевиця. У випадку нестачі білку в раціоні (наприклад, веганство) можна приймати спеціальні якісні добавки, наприклад, Fit Food™ Vegan (Vanilla Delight).
  5. Їжте гіркоти і спеції. Вони є в будь-яку пору року, а навесні стануть чудовою підтримкою. Цибуля, часник, орегано, імбир, куркума мають виражені протимікробні властивості, тому їх вживання знешкодить патогени, що потрапили в наш організм. Крім того, ці продукти ще й покращують склад мікрофлори кишківника, що також важливо для імунітету.
  6. Якщо Ви вже захворіли, варто дотримуватись загальних правил – відпочивати, провітрювати приміщення, пити теплу рідину (без цукру). Також можна використати препарати, що підтримають імунну систему і прискорять видужання. Наприклад:
CLOSE
Add to cart

×