В Україні майже кожен другий дорослий українець має підвищений тиск. І, на жаль, більшість з них забувають про те, що контролювати артеріальну гіпертензію можна не тільки лікарськими препаратами, а й модифікацією способу життя та раціону.
Які ж харчові рекомендації допоможуть людині знизити артеріальний тиск?
Цукор
Надлишок цукру в раціоні пов’язаний з підвищенням артеріального тиску. Особливо небезпечними є напої з глюкозо-фруктозними сиропами, оскільки містять величезні кількості прихованого цукру.
Механізми, за допомогою яких цукор підвищує артеріальний тиск, не є повністю відомими. Цукор може збільшувати рівень інсуліну та зменшувати екскрецію натрію, що, в свою чергу, збільшує обсяг кровообігу та, відповідно, підвищує артеріальний тиск. Надлишок цукру також може призвести до ожиріння, яке зазвичай супроводжується підвищеним артеріальним тиском.
Омега-3 кислоти (EPA / DHA)
Багато перспективних досліджень показують, що споживання риби, багатої на EPA і DHA, пов’язано зі зниженням артеріального тиску. Дієтичні аналізи з Кіпру, Китаю та Ірану виявили зниження артеріального тиску у тих, хто споживав багато риби. Сироваткові вимірювання DHA/EPA підтвердили подібну тенденцію.
Контрольовані дослідження, починаючи від двох до 12 тижнів, показали, що збільшення споживання риби знижує артеріальний тиск. Крім того, було доведено, що добавки риб’ячого жиру (омега-3 кислот) знижують артеріальний тиск, однак необхідні великі дози (3-4 г на добу).
Але слід зауважити, що риба, як і добавки, можуть бути забруднені токсичними речовинами. Тому слід ретельно обирати такі продукти. Ступінь очищення біодобавки і її якість можна перевірити за сертифікацією IFOS. Варто зауважити, що всі омега-3 кислоти компанії Xymogen мають 5 зірок по сертифікації IFOS.
Магній
Більшість людей мають дефіцит магнію, живильного мікроелементу, необхідного для багатьох реакцій у нашому організмі. Підвищення магнію в раціоні корелює зі зниженням артеріального тиску. Підвищення вживання як магнію, так і калію при помірному застосуванні солі може знизити артеріальний тиск, як і єдиний лікарський засіб.
Магній стимулює вироблення судинорозширювальних речовин для зниження артеріального тиску. Крім того, він може гальмувати утворення вільних радикалів та запобігати артеріальним тромбозам. Гарні джерела магнію – горіхи, насіння, шпинат, бурякова зелень і шоколад. При дефіциті магнію краще зупинити вибір на добавках хелатного магнію.
Шоколад
Пацієнти, як правило, люблять, коли їм рекомендують шоколадну терапію, але мова йде про супертемні сорти – 80 відсотків какао і вище. Какао загальновизнано як продукт для зниження артеріального тиску з контрольованих досліджень та мета-аналізів, і ефекти найбільш виражені у хворих на гіпертонію.
Поліфеноли та флаваноли з какао збільшують виробництво оксиду азоту, що розслабляє кровоносні судини і знижує артеріальний тиск. Крім того, для синтезу оксиду азоту необхідні такі амінокислоти як L-цитрулін і L-аргінін.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21357284
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25547872
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17599024
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673531
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8824852