Поживні речовини для спортсменів

До макронутрієнтів, необхідних будь-якій людині, відносять вуглеводи, жири та білки. Які ж макронутрієнти необхідні спортсменам?

Вуглеводи

Є дві основні форми вуглеводів – складні та прості цукри. Прості цукри – це вуглеводи, що містяться у багатьох продуктах і надають їм солодкий смак. Прості цукри в природі зустрічаються в молочних продуктах, фруктах, овочах, меді. Також сюди відносяться: білий і коричневий цукор, патока, кленовий сироп тощо. Хоча все, що ми їмо, натуральні це продукти чи штучні, організм все одно використовує як джерело енергії (основна функція вуглеводів), краще отримувати прості цукри з їжі, в якій вони зустрічаються природньо, оскільки ці продукти також містять клітковину та важливі поживні речовини. Складні вуглеводи зустрічаються в зернових, хлібі, макаронах та рисі. Подібно до простих цукрів, є більш та менш корисні джерела складних вуглеводів. Перероблені рафіновані зерна, такі як білий рис і біла мука, є менш сприятливими, оскільки з них видаляються поживні речовини та клітковина. Натомість, дієтологи рекомендують за можливістю обирати неочищені зерна, що багаті вітамінами, мінералами та клітковиною.

Жири

Жири є важливим компонентом будь-якого раціону, а особливо спортсменів, оскільки цей макронутрієнт допомагає організму поглинати інші поживні речовини, а також є чудовим джерелом енергії. Але слід враховувати, що жири треба ретельно контролювати по кількості і якості. Велика кількість жирів (як і вуглеводів) в раціоні може призвести до надмірного збільшення ваги і підвищення ризиків серйозних проблем зі здоров’ям.

Насичені жири часто зустрічаються в продуктах тваринного походження – м’ясі, молочних продуктах, салі, яйцях. Цей тип жиру в надмірних кількостях вважається нездоровим для серця і може підвищувати рівень ЛПНЩ («поганого холестерину»). Ненасичені жири знаходяться в таких продуктах, як авокадо, оливки, горіхи та жирна риба. Вони вважаються «здоровими» жирами і можуть використовуватись для зниження рівня холестерину ЛПНП та підвищення рівня ЛПВЩ.

Протеїни

Білок присутній у кожній клітинці тіла. Він є дуже важливим у спорті для допомоги у створенні та відновленні тканин. Білки використовуються для синтезу ферментів, гормонів, а також є будівельним матеріалом кісток, м’язів, хрящів, шкіри та крові. До високобілкових продуктів відносять м’ясо, рибу, яйця, горіхи, насіння та бобові.

Добавки для спортсменів

Добавки використовуються спортсменами, бодібілдерами та фізично активими чоловіками та жінками, щоб підвищити їх силу, продуктивність та відновлення. Різноманітні біодобавки доступні у різних формах та комбінаціях, починаючи від полівітамінів і мінералів до протеїнів, комплексів амінокислот, креатину та інших “ергогенних” засобів.

До загальноприйнятих спортивних добавок відносяться наступні:

Креатин

Креатин є високоенергетичною сполукою, яка допомагає зберігати і синтезувати енергію. Він може утворюватись в організмі, можна отримати з продуктів харчування – риби та м’яса. Спортсменам найзручніше отримувати необхідні високі дози у формі добавок. Найкраще, якщо креатин буде поєднуватись з кристалічним кофеїном і вітамінами групи В.

Як харчова добавка, креатин в поєднанні з Peak-ATP використовується спортсменами для для підтримки витривалості, сили та росту м’язів.

Сироватковий білок

Сироватковий білок – той тип білку, що складається з усіх незамінних амінокислот, які необхідні в щоденній дієті. Сироватковий протеїн забезпечує тіло цими амінокислотами, які допомагають у відновленні м’язової тканини. Іншою перевагою сироваткового протеїну є те, що його дуже легко перетравити. Це означає, що він швидко всмоктується і може забезпечити миттєве харчування м’язів. Енергетичні напої дуже зручні під час тренувань та надзвичайно важливі. Але слід звертати увагу щоб це було чисте джерело якісного сироваткового білку, який не містить генно-інженерних гормонів (rBST і rBGH).

CLOSE
Add to cart

×