Глутатіон потужний антиоксидант, який отримав багато уваги через його передбачувану користь для здоров’я. Але що таке глутатіон і чи дійсно він впливає на організм?
Деякі люди кажуть про його антивіковому властивості, в той час як інші говорять, що він може лікувати аутизм, прискорювати метаболізм жирів і навіть запобігати раку.
Що таке глутатіон?
Глутатіон потужний антиоксидант, який міститься в кожній клітині тіла. Він складається з трьох типів молекул, відомих як амінокислоти. Амінокислоти об’єднуються по різному зразку, утворюючи всі білки в організмі. Одна унікальна особливість глутатіону полягає в тому, що організм здатний виробляти його в печінці, чого не можна сказати про більшість антиоксидантів.Глутатіон виконує безліч важливих функцій, в тому числі:
1. Створення ДНК, будівельних блоків білків і клітин
2. Підтримка імунної функції
3. Формування сперматозоїдів
4. Руйнує деякі вільні радикали
5. Допомагає певним ферментам функціонувати
6. Регенерує вітаміни C і E
7. Транспортує ртуть з мозку
8. Допомагає печінці і жовчному міхуру справлятися з жирами
9. Зменшує пошкодження клітин при захворюваннях печінки
10. Підвищує чутливість до інсуліну
11.Використовується при лікуванні розладів аутестичного спектру.
12.Попереджує прогресуванню раку. Рівень глутатіону може знижуватися при неправильному харчуванні, хронічному стресі, при різних інфекціях і хронічних захворюваннях, а також зменшується з віком.
Для того, щоб природним способом підтримувати нормальний рівень глутатіону, Вам необхідно:
- Здоровий сон. При хронічному недосипі знижується рівень глутатіону.
- Регулярні фізичні навантаження, які підтримують нормальний рівень глутатіону.
- Обмежити вживання алкоголю, так як алкоголь виснажує запаси гутатіона. Варто пам’ятати, що алкоголь проходить фази детоксикації в печінці, що перевантажує печінку, яка не в силах ефективно виконувати інші вкрай важливі функції. Немає безпечної дози алкоголю, будь-яку кількість вимагає детоксикації!
- Вживати достатню кількість вітаміну С, який міститься у фруктах та овочах (цитрусові, ківі, папайя, полуниця)
- Вживати продукти багаті сіркою і селеном.
- Вживайте шпинат, авокадо, спаржу, які містять глутатіон.
- Розторопша і екстракт куркуми також підвищують рівень глутатіону.