Зниження зору може здатися неминучим, коли людина стає старшою. Але з правильною дієтою і нутрітивною підтримкою можна довгі роки мати гострий зір. Наприклад, морква і зелені овочі вважаються одними з кращих продуктів для очей, оскільки містять антиоксиданти і вітаміни, включаючи цинк, вітаміни С, Е, А, а також каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин. Вони захищають сітківку, кришталик і рогівку очей, знижуючи запалення і пошкодження вільними радикалами.
Отже, які вітаміни найкращі для очей, і як саме вони впливають на їх здоров’я? Давайте дізнаємось.
Топ-5 вітамінів для очей
1. Лютеїн
Антиоксидант лютеїн захищає як очі, так і шкіру. Цей протизапальний, каротиноїдний фітонутрієнт знаходиться в таких харчових продуктах як зелені овочі, жовтки, апельсини та інші цитрусові.
Дослідники Гарвардського університету виявили, що доповнення лютеїном в дозі від шести міліграмів на добу може знизити ризик дегенерації жовтої плями в середньому на 43%.
2. Зеаксантин
У природі зустрічається більше 600 різних типів каротиноїдів, але лише 20 проникають в очі. Так само, як лютеїн, зеаксантин допомагає захистити тканини ока, кришталик, сітківку, що підтримує гостроту зору і запобігає світлочутливості та катаракті.
3. Вітамін С
Антиоксидантний вітамін С також допомагає захистити зір, борючись з вільними радикалами і допомагаючи поглинати більше мікроелементів і поживних речовин. Дослідження показують, що багато людей мають дефіцит цього важливого вітаміну, який допомагає відновити пошкоджені тканини, уповільнює запальні реакції, запобігає клітинним мутаціям та багато іншого.
Одне довгострокове дослідження також виявило, що серед 3000 дорослих (у віці від 43 до 86 років) катаракта була на 60 відсотків менш поширеною серед людей, що додатково приймали вітамін Е з токоферолами і вітамін С з біофлавоноїдами.
4. Цинк
Дослідження показали, що цинк у поєднанні з іншими вітамінами допомагає захистити сітківку і знизити ризик дегенерації жовтої плями. Цинк залучений до більш ніж 100 метаболічних процесів, бореться з запаленням і пошкодженням клітин.
Цинк позитивно впливає на тканини очей, оскільки відіграє вирішальну роль у належному діленні і рості клітин, підтримці здорового кровообігу, балансуванні гормонів і контролю запальних цитокінів, що атакують тканини. Людський організм не синтезує цинк, тому ми повинні отримувати його достатньо з таких джерел, як риба, м’ясо, печінка і горіхи. Також можливе використання добавок в гліцинатній формі.
5. Омега-3 жирні кислоти
Омега-3 жирні кислоти мають величезні переваги для десятків різних станів здоров’я. Це пов’язано з тим, що вони мають протизапальний ефект і здатні сповільнювати наслідки старіння. Люди, які мають дефіцит омега-3, споживають велику кількість рафінованих продуктів, гідрогенізованих жирів, а також це ті, хто має веганську або вегетаріанську дієту, що не включає рибу.
Омега 3 кислоти – це потужні речовини для захисту тканин, вони застосовуються у людей з хронічним пошкодженням тканин, наприклад, при артритах і серцево-судинних захворюваннях. Омега-3 стабілізують рівень цукру в крові, допомагають боротися з пошкодженням очей, спричиненим діабетом, покращують кровообіг, допомагають зупинити мутації клітин, також необхідні для зорового нерва, особливо докозагексаєнова кислота (ДГК).