Жировий гепатоз (стеатоз, неалкогольна жирова хвороба печінки) – це патологічне накопичення ліпідних включень в печінкових тканинах.
Звідки ж вони там з’являються?
Подумайте про фуа-гра, французький делікатес, зроблений з качиної або гусячої печінки. Ця страва готується шляхом примусового годування тварин комбінацією цукру з кукурудзою і крохмалем (дійсно сумна, жахлива практика), навмисно створюючи «жирну печінку».
Тому, якщо людина постійно вживає цукор і крохмаль, то по суті робить те ж саме зі своєю власною печінкою. Жировий гепатоз буквально означає, що печінка наповнюється жиром, прокладаючи шлях для хронічних захворювань і запалення.
Ви можете бути здивовані, дізнавшись тут про головного винуватця.
Дослідження показують, що вуглеводи, а не жири, більше сприяють накопиченню жиру в печінці і органах черевної порожнини.
При надходженні в організм надмірної кількості вуглеводів, вони переключаються на синтез жирів в печінці, створюючи внутрішній процес, так званий ліпогенез, який є нормальною відповіддю організму на надмірну кількість цукру.
Що небезпечного в «жирній печінці»?
Серед численних наслідків неалкогольної жирової хвороби печінки найбільш тривожним є хронічне запалення, яке викликає резистентність до інсуліну і переддіабет.
Також надлишок цукру і крохмалю спотворює ліпідний профіль – підвищуються тригліцериди і «шкідливий холестерин», а «хороший» навпаки падає. Це збільшує ризик серцевого нападу.
Внаслідок порушення синтетичної функції печінки страждає і білковий обмін, і перетворення вітамінів в активні форми, що тягне за собою широкий спектр порушень, в тому числі зниження імунітету, гормональні дисбаланси.
Що ж робити?
Щоб запобігти або зупинити жирове переродження печінки, потрібно скоротити кількість оброблених вуглеводів і збільшити споживання здорових жирів.
На додаток до цього кілька конкретних порад:
1. Усунути всі сиропи з високим вмістом фруктози (HFCS). Навіть коли мова йде про так звані здорові продукти, такі як салатні заправки. Щоб уявити наочно, одна порція комерційно приготованого томатного соусу може мати більше фруктози, ніж порція сендвіч-печива Оreo!
2. Виключіть біле, оброблене борошно і усуньте або значно зменшіть крохмаль. Вони підвищують рівень цукру в крові і призводять до високих рівнів тригліцеридів, що сприяє розвитку жирового гепатозу.
3. Додайте здорові жири. Функціональна медицина стає незвичайно простою: щоб зцілити тіло, ви видаляєте погані речі і додаєте хороші речі. Включайте в свій раціон «протизапальні» продукти, такі як фрукти з низьким вмістом цукру, овочі, горіхи, насіння, тваринний білок (особливо домашня курка і риба), і хороші здорові жири, такі як оливкова олія, горіхи, авокадо, кокосове масло і додаткові омега-3 кислоти у вигляді добавки.
Звертайте увагу, що омега-3 кислоти в добавках повинні мати достатнє дозування по ЕПК і ДГК (ейкозапентаєнової кислоти і докозагексаєнової), а також сертифікацію IFOS, яка говорити про ступінь очищення продукту від шкідливих домішок. Всі омега-3 кислоти компанії Xymogen мають 5 зірок за класифікацією IFOS і достатнє дозування для найрізноманітніших ситуацій.
4. Поліпшуйте свій метаболізм за допомогою вправ. Регулярні щоденні вправи покращують чутливість до інсуліну і зменшують кількість ліпідних відкладень в печінці. Почніть з чогось простого, наприклад, швидка ходьба 30 хвилин.
5. Доповнюйте розумно. Правильні добавки можуть допомогти повернути тіло в рівновагу. Трави, такі як розторопша, відмінно підходять для підтримки печінки. Також дуже ефективні альфа-ліпоєва кислота і N-ацетилцистеїн, які мають потужні антиоксидантні властивості для загоєння і омолодження печінки. Всі ці речовини краще приймати в одній комбінації, як в Liver Protect.
6. Їжте детоксикуючі, відновлюючі печінку продукти. Регулярно вживайте продукти з родини хрестоцвітних – наприклад, брокколі, цвітну капусту або брюссельську, а також листові овочі, такі як капуста, рукола і крес-салат. Якщо ця група не доводиться за смаковими якостями можна приймати концентровані добавки з корисними речовинами з цих продуктів. Наприклад, препарат OncoPlex містить в 1 капсулі 30 мг глюкорофаніна TrueBroc!
7. Включайте в харчування білок. Білок при кожному прийомі їжі, особливо на сніданок, стане ключем до балансу глюкози і інсуліну в крові, скорочуючи тягу до солодкого і забезпечуючи сировиною, необхідною для оптимальної детоксикації та синтезу багатьох речовин.
Кожній людині потрібна здорова печінка для боротьби з токсинами і хімікатами з навколишнього середовища. Здорова печінка означає, що тіло залишається здоровим, людина не хворіє, і має багато енергії!