непереносимость пищи

Зв’язок між мігренню, целіакію, непереносимістю глютену без целіакії і активністю діаміноксідази

Недавні дослідження показують тісний зв’язок між мігренню і шлунково-кишковими розладами (ШКР), такими як целіакія і непереносимість глютену без целіакії (НГБЦ). Целіакія є генетично зумовленим аутоімунним захворюванням, яке вражає слизову тонкої кишки. Глютен, виявлений в різних зернах, не тільки грає важливу роль в патофізіології целіакії і НГБЦ, але також підсилює напади мігрені. Іншим поширеним компонентом харчування, який може викликати мігрень, є гістамін. Діаміноксидаза (DAO) є ферментом, який розкладає гістамін. Зниження активності DAO означає зниження розщеплення гістаміну, яке може викликати накопичення гістаміну і привести до різних симптомів, включаючи головний біль і мігрень. В патогенезі мігрені має значення низька активність DAO в сироватці, яка пов’язана з целіакію і НГБЦ. У цьому пілотному дослідженні брали участь 44 пацієнта з важкою мігренню, щоб оцінити взаємозв’язок між  зниженою активністю DAO в сироватці при целіакії / НГБЦ у пацієнтів.

Висновки:

 

Тільки 1 пацієнт мав діагноз целіакія. Патологічні дані у інших пацієнтів були віднесені до НГБЦ (n = 10). 9 з 10 пацієнтів з НГБЦ належали до групи зниження активності DAO в сироватці, що вказує на тісний зв’язок між зниженням активності DAO в сироватці і НГБЦ. Анкета MIDAS показала, що у пацієнтів зі зниженою активністю DAO в сироватці мігрень була сильніше виражена, ніж у пацієнтів з нормальною активністю DAO. Дієтичне коригування значно знизило вплив мігрені на повсякденну активність пацієнтів через 3 місяці в обох групах. Таким чином, вираженість мігрені, симптомів целіакії і НГБЦ можуть зменшитися з застосуванням міждисциплінарного підходу за участю неврологів, гастроентерологів та дієтологів.

CLOSE
Add to cart

×