Развитие мозга у ребенка
CategoriesБлог

Здоровий розвиток мозку у дитини. Корисні речовини для мозку

ЗДОРОВИЙ розвиток МОЗКУ починається рано і триває все дитинство.  Здоровий мозок впливає на те, наскільки добре діти вчаться, контролюють імпульси, планують і приймають рішення.  Це також впливає на їх соціально-емоційні навички, настрій і психічне здоров’я.

Згідно зі статтею журналу педіатрії 2016 року про роль харчування в розвитку мозку, структурні та інтелектуальні здібності мозку в основному встановлюються до 3 років.  У дитинстві формується структура мозку і «інформаційна магістраль».

У дитинстві з’являються формальне навчання, управлінські навички, такі як здатність до планування і прийняття рішень.  Хоча зростання і розвиток мозку все ще продовжується в підлітковому віці, відбувається збій.  Мозок починає скорочуватися, видаляючи недостатньо задіяні нейрони і інформаційні шляхи, щоб більш важливі з них могли процвітати.

На розвиток мозку дітей раннього віку впливають багато факторів, але експерти зосереджуються на трьох ключових областях: вплив, досвід і харчування.

Вплив токсинів, таких як свинець, а також інфекції, стрес і травми можуть мати довгострокові наслідки для розвитку мозку.  Точно так же позитивний або негативний досвід можуть впливати на розвиток мозку.  Наприклад, зневага або жорстоке поводження можуть мати руйнівні і тривалі наслідки, а спільні ігри з дитиною або спільне читання розповідей корисні для розвитку мозку.  Третій ключ до здорового мозку – це звичайно ж харчування.

Живильні речовини для здорового розвитку мозку

Молодий мозок більш вразливий до впливу дефіциту поживних речовин, ніж старий мозок.  Фактично, дефіцит поживних речовин в ранньому віці може вплинути розвиваючу структуру мозку, порушити його функції і в подальшому призвести до когнітивного дефіциту.

Хоча мозок «пластичний» і може оговтатися від такої шкоди, як дефіцит поживних речовин, експерти відзначають, що існують критичні періоди розвитку та періоди, коли області мозку мають більш високі потреби в поживних речовинах.  Це робить дефіцит в цей критичний період розвитку більш руйнівним.

Протеїн

Цей макроелемент і його амінокислоти є будівельними блоками будь-якого процесу зростання, включаючи розвиток мозку.  Білок є компонентом нейронів або нервових клітин і нейротрансмітерів, які передають повідомлення між нейронами і допомагають будувати структуру і розмір мозку.

DHA

Більше половини мозку складається з жиру.  Жир необхідний в раціоні дітей для неврологічного розвитку і роботи мозку.  Недостатня кількість жирів в раціоні може привести до поганого росту і когнітивним розладам.

Докозагексаєнова кислота, або те, що частіше називають DHA, являє собою довголанцюжкову поліненасичену жирну кислоту і одну з найбільш важливих жирних кислот омега-3 в мозку.  DHA необхідна для створення, руху, організації та з’єднання нейронів мозку.  Вона також бере участь в побудові структури сітківки.  Таким чином, DHA грає роль в інтелекті, зорі, уваги і контролю над імпульсами.

Морепродукти, в тому числі жирна риба, така як лосось, є найкращим джерелом DHA.

Холін

Холін є важливою живильною речовиною, а це означає, що ми повинні отримувати його з нашого раціону, оскільки наш організм його не виробляє.  Холін бере участь в структурі клітин мозку, нейротрансміссіі, а також в обробці і зберіганні пам’яті.

Холін міститься в яєчних жовтках, а також в м’ясі і горіхах, таких як фісташки і мигдаль.

Залізо

Мієлінізація, процес покриття нейронів жировою оболонкою, званої мієліном, для забезпечення ефективної передачі інформації по всьому мозку, вимагає заліза.  Крім того, нейротрансмітери, які відправляють хімічні повідомлення в мозок для регулювання фізичного функціонування, такого як частота серцевих скорочень і дихання, а також психологічного функціонування, включаючи навчання і концентрацію, залежать від отримання достатньої кількості заліза в раціоні.

Є багато харчових джерел заліза.  Залізо міститься в продуктах тваринного походження, таких як яловичина або куряча печінка, птиця і риба.  Рослинні джерела включають боби, збагачені пластівці для сніданку, тофу і шпинат, і їх слід вживати з продуктами, що містять вітамін С, такими як помідори або цитрусові, щоб поліпшити засвоєння заліза в організмі.

Цинк

Цинк бере участь у всіх основних функціях мозку.  Дефіцит цинку в ранньому дитинстві був пов’язаний з поганим навчанням, увагою, пам’яттю і настроєм.  М’ясо, молюски, боби, горіхи і цільнозернові продукти – хороші джерела цинку.

Витаміни та мінерали імунітет
CategoriesБлог

Використання вітамінів і мінералів для боротьби з вірусами і підтримки імунітету.

Не існує таблеток або продуктів харчування, які можуть запобігти COVID-19 та іншим вірусним інфекціям, але деякі добавки можуть допомогти вам зберегти здоров’я або швидше видужати.

 

Вітамін D широко відомий своєю роллю в здоров’ї кісток, також допомагає виробляти білки, що вбивають віруси і бактерії, особливо в дихальних шляхах. Згідно з аналізом 25 рандомізованих контрольованих випробувань за участю більше 11000 пацієнтів за 2019 рік, добавки з вітаміном D значно зменшили респіраторні інфекції у людей з дефіцитом вітаміну і знизили ризик у людей з нормальним рівнем.

Тод Куперман, доктор медичних наук, рекомендує приймати 2000 МО (50 мкг) вітаміну D в день, переважно в рідкій формі.

 

Вітамін C:

Лауреат Нобелівської премії Лінус Полінг кілька десятиліть тому відстоював вітамін С як засіб від застуди, але дослідження залишаються неоднозначними. Деякі дослідження показують, що прийом 500 мг два рази на день може допомогти запобігти застуді, але не вилікувати її. Інше дослідження показало, що вітамін C не може запобігти вірусній респіраторній інфекції, але може прискорити одужання.

Не спорю: вітамін C життєво важливий для функції лейкоцитів білих кров’яних тілець, які допомагають боротися з інфекціями і вам потрібно набагато більше, коли ви хворі.

 

Цинк:

Десятиліття досліджень показали, що льодяники з цинком можуть скоротити застуду на 20-40%. Це справедливо як для низьких, так і для високих доз від 80 мг до більше 200 мг в день і для різних форм, включаючи глюконат, сульфат, ацетат і пиколинат. Цинк діє найкраще, якщо почати його при перших ознаках симптомів. Лікарі також уважно вивчають цинк при COVID-19. Патолог і вірусолог Джеймс Робб, доктор медицини, який був одним з перших, хто вивчав коронавіруси, пише, що цинк може запобігти «розмноженню в носі і глотці». Але він також підкреслює, що прийом цинку не є «гарантією від зараження вірусом».

Але не варто забувати, що занадто багато цинку може мати протилежний ефект і послаблювати імунну відповідь, а також викликати побічні ефекти, такі як нудота, діарея і головний біль. Національний інститут здоров’я встановлює добову максимальну межу 40 мг в день, якщо не рекомендується приймати більше під медичним наглядом.

 

Поліфеноли:

Тисячі різних хімічних речовин, відомих як поліфеноли, природним чином містяться в рослинах, включаючи більшість фруктів і овочів, а також кавові зерна, какао, горіхи, зелений чай і оливкова олія першого віджиму.

Поліфеноли мають протизапальну дію і можуть захищати від широкого спектра проблем зі здоров’ям, включаючи діабет 2 типу, хвороби серця, рак і розлади, що впливають на мозок, такі як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера.

Один поліфенол кверцетин виявився особливо ефективним проти інфекцій, подібних COVID-19. Кверцетин запобігає проникненню вірусів в клітини.

 

Пробіотик:

Як у тварин, так і у людей є докази того, що пробіотики, що містять Bifidobacterium і Lactobacillus штами можуть поліпшити ваш імунну відповідь на віруси і зменшити тяжкість і тривалість респіраторних інфекцій.

У 12 рандомізованих контрольованих досліджень пробіотики скоротили кількість респіраторних інфекцій майже вдвічі. Коли люди дійсно захворіли, вони видужували майже на два дні раніше, ніж ті, хто не приймав пробіотики.

Ви можете знайти пробіотики в кефірі, йогурті і ферментованих продуктах, але добавки кращий спосіб отримати необхідну кількість для боротьби з інфекціями.

https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamins-to-fight-viruses

 

ProbioMax® Daily DF включає чотири вивчених штами корисних бактерій, в тому числі таких важливих як Bifidobacterium lactis. Ці живі мікроорганізми довели свої переваги і безпеку для здоров’я людини і були протестовані на адгезію епітеліальних клітин і стійкість до низького рН. Для забезпечення стійкості до низького рН і доставки мікроорганізмів в тонкий кишечник, XYMOGEN використовує інноваційні гастрорезистенті капсули – DRcaps ™.

 

Bio C 1: 1 ™– це комбінація високоефективного стандартизованого вітаміну С і цитрусових біофлавоноїдів. Обидва компоненти серйозно вивчалися на предмет їх ролі в підтримці антиоксидантних і імунних функцій.

 

Zinc Glycinate – це повністю прореагований хелат (20 мг) амінокислот TRAACS®, спеціально розроблений для посилення абсорбції.

 

D3 містить вітамін D3 (холекальциферол) в зручних м’яких капсулах (soft gels) 2000 МО і 5000 МО.

D3 Liquid – це холекальциферол, отриманий з ланоліну, що міститься в рідкій основі соняшникової олії і очищеної води. В одній краплі 1000 МО.

фолиевая кислота и фолаты
CategoriesБлог

Фолієва кислота VS Фолат

Вітамін В9 це водорозчинний вітамін. Він грає важливу роль в метаболізмі амінокислот, синтезі і метилюванні ДНК і багатьох інших біологічних шляхах.

Вітамін В9 допомагає підтримувати нормальне серцево-судинне здоров’я, когнітивні функції і настрій протягом усього життя. Жінки, які дотримуються здорової дієти з достатньою кількістю фолієвої кислоти протягом усього дітородного віку, можуть знизити ризик народження дитини з вродженим дефектом головного або спинного мозку.

Дефіцит Вітаміну В9 відповідно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (за рахунок підвищеного рівня гомоцистеїну), народження дітей з вродженими дефектами нервової трубки і навіть підвищує ризик розвитку раку.

Джерела фолієвої кислоти включають фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, збагачені злаки і харчові добавки.

Фолієва кислота і 5-метілтетрагідрофолат (5-MTHF) є двома основними формами добавок фолату. 5-MTHF є природним дієтичним фолатом і основною формою фолату в плазмі і спинномозковій рідині. Синтетична фолієва кислота, яка використовується для збагачення харчових продуктів і більшості добавок, повинна бути ферментативно перетворена в 5-MTHF. На жаль, цей процес біоконверсії може бути неповним у деяких людей.

Збагачення фолієвою кислотою було успішним з точки зору суспільної охорони здоров’я. Однак в дозах, навіть 200 мкг в день, певна кількість фолієвої кислоти залишається неметаболізованою і надходить в периферичний кровообіг. Циркулююча фолієва кислота була виявлена майже у всіх дітей і дорослих, що викликає стурбованість з приводу потенційних довгострокових наслідків для здоров’я.

5-MTHF безпосередньо підвищує рівень фолату в плазмі швидше, ніж еквівалентна доза фолієвої кислоти, навіть у людей з порушеним метаболізмом фолату (поліморфізм MTHFR C677T), а таких близько 58%!

Фолієва кислота також може маскувати дефіцит вітаміну B 12, що повністю усувається при використанні MTHF.

 

Крім того, у деяких дітей церебральний дефіцит фолату (CFD) є результатом аутоантитіл, які блокують транспорт фолату в мозок через рецептор фолату-α (FR-α). Оскільки фолієва кислота конкурує з 5-MTHF за поглинання FR-α, фолієва кислота не рекомендується для людей з CFD. Дослідження показують, що 5-MTHF може транспортуватися в мозок альтернативними шляхами.

 

Найбільш корисними дієтичними джерелами вітаміну В9 є цілісні продукти, такі як листові зелені овочі. Якщо вам потрібно приймати добавки, метілфолат є хорошою альтернативою фолієвої кислоти. 5-MTHF дозволяє уникнути відомих і потенційних недоліків, пов’язаних з фолієвою кислотою.

5-MTHF містить 1000 мг 5-метилтетрагідрофолієвої кислоти в одній капсулі.

Дані вказують, що додавання 5-MTHF вигляді Quatrefolic® підвищує фолат в плазмі набагато ефективніше, ніж фолієва кислота.

 

5-MTHF ES  містить 5000 мкг 5-MTHF (5-метилтетрагідрофолат) в одній капсулі.

5-MTHF + B12

Інноваційна формула у вигляді біоактивної солі фолієвої кислоти Quatrefolic® + вітамін В12 у вигляді MecobalActive®

вітамінно-мінеральний комплекс
CategoriesБлог

Як обрати вітамінно-мінеральний комплекс?

Кращий спосіб отримати необхідні Вам вітаміни і мінерали – це є різноманітні продукти, зокрема овочі, фрукти, цільне зерно, молоко, а також білкові продукти, такі як бобові, горіхи і насіння, риба і нежирне м’ясо. Тим не менш, деякі люди можуть потребувати доповнення, щоб допомогти їм задовольнити свої потреби:

  • Люди, які дотримуються дієти з обмеженням калорій, яка не забезпечує достатню кількість вітамінів і мінералів.
  • Жінки, які планують вагітність, вагітні або годують груддю.
  • Люди, які хворі, поранені або одужують після операції.
  • Немовлята і люди старше 50 років .
  • Люди, які не можуть або не їдять різноманітні продукти, у яких є харчова алергія або ті, які їдять вегетаріанську дієту.

 

Багато добавок рекламуються як спеціально призначені для чоловіків, жінок або певних вікових груп.

Типи спеціалізованих добавок включають в себе:

  • Жіночі формули. Мають додаткове залізо. Це тому, що жінкам, у яких ще є менструація, потрібно більше заліза, ніж чоловікам. Деякі жіночі формули також містять додатковий кальцій, так як жінки частіше, ніж чоловіки хворіють на остеопороз .
  • Чоловічі формули. У них менше заліза, тому що чоловікам потрібно менше заліза, ніж жінкам.
  • Формули для зрілих людей. Вони зроблені для літніх людей і зазвичай містять менше заліза і вітаміну К і більше вітаміну В12 і вітаміну D.
  • Пренатальні формули. Вони призначені для жінок, які вагітні, планують завагітніти або годують груддю. В добавках міститься додаткова фолієва кислота і залізо. Фолієва кислота особливо важлива, тому що вона може допомогти запобігти певним вродженим дефектам, особливо дефекти нервової трубки . Іноді ці добавки також містять більше кальцію.

На що варто звернути увагу, коли вибираєте вітамінно-мінеральний комплекс?

  • Виберіть той, який містить безліч вітамінів і мінералів (полівітаміни), а не містить тільки один вітамін або мінерал (якщо тільки ваш лікар або дієтолог не порекомендував вам приймати окремий вітамін або мінерал).
  • Виберіть той, який разом з продуктами та ліками, які ви вживаєте, забезпечувам рекомендовану дозу для кожного вітаміну і мінералу. Добавки, які містять набагато більше, ніж рекомендовані дози, можуть спричинити проблеми зі здоров’ям. Це особливо важливо для мінералів і жиророзчинних вітамінів A, D, E і K. Вони можуть накопичуватися в організмі до небезпечного рівня.
  • Перевірте термін придатності.
  • Зверніть увагу на інші інгредієнти. Деякі добавки можуть містити пшеницю, кукурудзу, яйця або желатин, глютен, лактозу, ароматизатори та барвники. Якщо у вас харчова алергія або ви чутливі до цих продуктів, шукайте добавки, в яких немає цих інгредієнтів.

 Які сім ключових інгредієнтів повинен мати ваш полівітамінний комплекс, незалежно від того, яку марку ви обираєте:

  1. Вітамін Д. Національний інститут здоров’я (NIH) рекомендує, щоб діти 1-13 років і дорослі 19-70 років, включаючи вагітних і годуючих жінок, отримували 600 МО вітаміну D в день. Люди похилого віку повинні отримати 800 МО.
  2. Магній. Рекомендована доза не більше ніж 350 мг для дорослих.  Кращими формами є аспартат, цитрат, лактат і хлорид, які організм засвоює більш повно.
  3. Кальцій. Рекомендована кількість кальцію в день становить 1000 мг для більшості дорослих.
  4. Цинк. Рекомендована доза 5-10 мг.
  5. Залізо. Рекомендуємо дозу 18 мг заліза у формі сульфату заліза, глюконату заліза, цитрату заліза або сульфату заліза.
  6. Фолат. Рекомендована доза 400 мкг фолієвої кислоти або 600 мкг, якщо ви вагітні.  Вибирайте метілфолат, це більш активна форма з високою біодоступністю.
  7. Вітамін В-12. Шукайте B-12 у вигляді метилкобаламіна, який найлегше засвоюється нашим організмом в дозі 1-3 мкг.
Як вибирати магній?
CategoriesБлог

Як правильно обрати магній?

Магній є четвертим з найбільш поширених мінералів у вашому організмі.

Він бере участь більш ніж у 300 метаболічних реакціях, які необхідні для здоров’я людини, включаючи вироблення енергії, регулювання артеріального тиску, передачу нервових сигналів і скорочення м’язів.

Магній міститься в багатьох продуктах, проте приблизно половина населення не отримує рекомендованої кількості магнію в своєму раціоні – і до третини може мати дефіцит.

Магній в основному абсорбується в тонкій кишці. Із загальної кількості споживаного в їжу магнію тільки близько 24-76% всмоктується в кишківнику.

Багато факторів впливає на біодоступність магнію, а саме:

  • У людей, які страждають кишковими захворюваннями, часто спостерігається порушення всмоктування багатьох поживних речовин, в тому числі і мікроелементів.
  • Деякі продукти посилюють всмоктування магнію в кишечнику, тоді як інші перешкоджають його засвоєнню.
  • Прийом добавок, що містять кальцій, мідь, залізо, марганець , фосфор, цинк, разом з добавкою магнію має тенденцію знижувати засвоєння магнію.
  • Літні люди зазвичай мають менш ефективну загальну кишкову абсорбцію у порівнянні з молодими людьми.

Хелатні форми магнію мають більш високу біодоступність у порівнянні з нехелатними формами.

Розберемо найпоширеніші форми хелатного магнію:

  1. Гідроксид магнію: ця форма часто використовується в якості антациду або в якості проносного. Оскільки він має низьку біодоступністю, він вважається одним з найменш оптимальних форм для використання в якості добавки.
  2. Оксид магнію: ця форма магнію є однією з найбільш часто використовуваних в добавках. Оксид магнію довгий час вважався поганим джерелом магнію, оскільки він не розчиняється у воді і його біодоступності менше 5%.

Кілька інших досліджень також підтвердили, що оксид магнію є поганим джерелом магнію, оскільки він є причиною частих розладів з боку травлення (нудота, рідкий стілець тощо). Отже, логічним рішенням є уникати оксид магнію і віддавати перевагу іншим формам.

  1. Магній L-треонат: являє собою сіль, що утворюється при змішуванні магнію і треонової кислоти, водорозчинної речовини, одержуваної в результаті метаболічного розпаду вітаміну С. Ця форма легко всмоктується. L-треонат магнію часто використовується для його потенційної користі для мозку і може допомогти впоратися з деякими захворюваннями мозку, такими як депресія і втрата пам’яті.
  2. Цитрат магнію: широко використовувана форма. Цитрат магнію володіє чудовою біодоступністю і кишковою абсорбцією. Ця форма зустрічається у багатьох добавках і залишається надійним варіантом для доставки магнію в організм, проте, цитрат не засвоюється активно (як амінокислота), він все ж може викликати розлад травлення при більш високих дозах.
  3. Аспартат магнію: ця унікальна форма магнію була вивчена в 1960-х роках. Дослідники виявили, що комбінація аспартату магнію і калію позитивно впливає на стомлюваність і може знизити м’язову гіперзбудливість оскільки як магній, так і аспарагінова кислота є важливими учасниками виробництва енергії в клітинах. Основне застосування цієї форми – це синдром хронічної втоми.
  4. Гліцинат магнію: гліцин – це амінокислота, відома своїм заспокійливим ефектом. Він також має безліч інших переваг у підтримці детоксикації та клітинної функції. Клінічно, він успішно використовується при хронічному болі, збуджені, безсонні і напружені у м’язах. Ця комбінація також володіє хорошою біодоступністю з мінімальним проносним ефектом.

Одним з недоліків цієї форми є те, що порівняно з оксидом магнію це з’єднання набагато більше і, отже, містить значно меншу кількість елементарного магнію на капсулу.

  1. Малат магнію: комбінація магнію і яблучної кислоти була вивчена на пацієнтах, що страждають фіброміалгією. Оскільки малат відіграє ключову роль у клітинному енергетичному циклі, він може допомогти поліпшити вироблення АТФ. Оскільки малат (яблучна кислота) є амінокислотою, він добре засвоюється з мінімальним розладом травлення.

OptiMag® 125 містить магнію лізинат гліцинат і хелат di-магнію малат, обидва з яких розроблені для поліпшення абсорбції. Яблучна кислота (з di-магнію малата) підтримує вироблення енергії і кліренс молочної кислоти через цикл Кребса, а також підтримує антиоксидантні системи, посилюючи глутатіон і антиоксидантні ферменти.

OptiMag® Neuro містить форми магнію, що і в OptiMag 125 плюс магній L-треонат, єдина форма магнію, яка пройшла дослідження на подолання гематоенцефалічного бар’єру. Магній життєво важливий для нормального функціонування головного мозку, особливо на когнітивну функцію, яка включає в себе довгострокову і короткострокову пам’ять, навчання, регулює функціонування нервової системи (надає антистресовий ефект, знижує стомлюваність, дратівливість, нормалізує сон, знімає спазми і розслабляє м’язи).

Magnesium Citrate містить магній у вигляді магнію цитрат для запобігання дефіциту магнію в організмі.

CLOSE
Add to cart

×