Дослідження, опубліковане в Американському журналі фізіології, показало, що у людей віком 40 років і старших результати тесту «сиди та витягайся» можна використовувати для оцінки гнучкості артерій. Фраза «жорсткі артерії» описує втрату еластичності артерій і утруднення кровотоку і є важливим предиктором серцевого нападу та інсульту.
Здорові кровоносні судини еластичні, а еластичність допомагає знизити кров’яний тиск. Коли аорта твердне, це підвищує кров’яний тиск, оскільки серце повинне сильніше перекачувати кров по тілу.
Артеріальна жорсткість збільшується з віком і є фактором ризику серцево-судинних захворювань та смерті. Також факторами, що сприяють жорсткості артерій, є запалення, гіпертензія та поганий контроль глюкози.
Артеріальний кальциноз – це накопичення кальцію всередині стінок артерій і є одним із основних факторів ризику серцево-судинних травм чи смерті.
Вітамін K2 пов’язаний із придушенням кальцифікації артерій та їх жорсткості.
Адекватне споживання вітаміну K2 знижує ризик пошкодження судин, оскільки він активує матричний білок GLA (MGP), який перешкоджає відкладенню кальцію на стінках. Численні дослідження підтвердили користь вітаміну К для серцево-судинної системи.
У групах, які отримували високі дози вітаміну К2 (МК-4), не тільки не спостерігалося подальшого накопичення артеріального кальцію, а й спостерігалося зниження на 37% раніше накопиченого артеріального кальцинозу через шість тижнів. Через 12 тижнів накопичення кальцію в артеріальній крові знизилося на 53%.
У популяційному дослідженні в Роттердамі вивчили 4807 здорових чоловіків і жінок віком від 55 років, оцінивши взаємозв’язок між споживанням вітаміну К з їжею та кальцифікацією аорти, серцевими захворюваннями та загальною смертністю. Дослідження показало, що високе споживання вітаміну К 2 з їжею – не менше 32 мкг на день, було пов’язане з 50% зниженням смертності від серцево-судинних захворювань, пов’язаних із кальцифікацією артерій, та 25% зниженням загальної смертності.
Форма вітаміну К2 безперечно має значення. Дослідження підтверджують важливість вітаміну К2 у формі менахінону з 7 залишками ізопрену (МК-7). Підвищене споживання МК-7 призводить до активнішого остеокальцину, що пов’язано з підвищеним утворенням кісткового матриксу і мінеральною щільністю кістки і, отже, меншим ризиком перелому стегна. Ці результати були підтверджені у 3-річному дослідженні за участю 944 жінок віком від 20 до 79 років, яке показало, що прийом МК-7 був пов’язаний із збереженням мінеральної щільності кісток.
Природній вітамін К2 у вигляді МК-7
Біодоступні вітаміни К2 (у вигляді МК-7) та D3
Біодоступні вітаміни К2 (у вигляді МК-7) та D3
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2#bottom-line
https://www.lifeextension.com/magazine/2017/11/vitamin-k-and-arterial-stiffness
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.118.12157
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04010578
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26176325/
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091006093345.htm