CategoriesБлог

Основні правила схуднення

Актуальною проблемою сьогодення є надмірна вага, яка може призводити до порушень в шлунково-кишковому тракті, статевої та психоемоційної сферах, захворювань суглобів і хребта, лептино- та інсулінорезистентності, передчасного старіння, порушення якості життя. Як уникнути цього?

1. Снідати!

Спосіб уникати сніданку, з метою скоротити кількість кілокалорій – не допоможе вам схуднути. Навпаки, сніданок це один з найважливіших прийомів їжі!

2. Їжте регулярно і різноманітно!

Прийом їжі в один і той же час, допоможе зменшити спокусу перекусити продуктами з високим вмістом жиру та цукру, а ведення харчового щоденника – хороший метод аналізувати якість і кількість їжі. Постарайтеся планувати свій сніданок, обід, вечерю і перекуси на тиждень, слідкуючи за тим, щоб ви дотримувалися норми калорій.

3. Вживайте більше овочів!

Овочі з низьким вмістом калорій і жирів, а також з високим вмістом клітковини – необхідні інгредієнти для успішного схуднення, вони допоможуть вам довше відчувати себе ситим.

4. Будьте активними!

Фізична активність – це ключ до втрати ваги та її зниження. Крім численних переваг для здоров’я, фізичні вправи можуть допомогти спалити зайві калорії, які ви не можете скоротити за допомогою обмежень в їжі. Їжа це паливо, якщо воно не згорає – перетворюється в жир.

5. Пийте достатньо води!

Люди іноді плутають спрагу з голодом. Ви можете в кінцевому результаті вживати додаткові калорії у вигляді перекусу, коли насправді склянка води – це те, що було дійсно потрібно.

6. Читайте маркування на етикетках!

Вивчення складу харчових продуктів допоможе вам обрати більш корисні варіанти. Використовуйте інформацію про білки, жири, вуглеводи і в цілому про калорії, щоб зрозуміти, як обрана їжа вписується в ваші добові норми калорій з метою втрати ваги.

7. Використовуйте меншу тарілку!

Застосування невеликих тарілок може допомогти поступово звикати до вживання їжі меншими порціями, не голодуючи. Шлунку потрібно близько 20 хвилин, щоб повідомити мозку, що він ситий, тому їжте повільно, ретельно пережовуючи їжу.

8. Не запасайтеся нездоровою їжею!

Щоб уникнути спокуси, намагайтеся не зберігати нездорову їжу вдома, особливо на видному місці. Замість цього вибирайте корисні перекуси, зберігаючи баланс білків, жирів і вуглеводів.

9. Скоротіть кількість алкоголю та солодких газованих напоїв!

Стандартний келих вина може містити стільки ж калорій, скільки шматочок шоколаду, а порція солодкої води – тижневу норму цукру. З часом, надмірне вживання цих продуктів може сприяти збільшенню ваги.

10. Уникайте стресу!

Хронічний стрес викликає сплеск гормону кортизолу, який може руйнувати м’язові волокна, порушувати метаболізм цукру в крові та стимулювати хімічний нейропептид Y в мозок.

11.Достатоньо спати!

Втрата лише години сну щоночі, протягом трьох днів, може викликати сплеск гормону греліну, який стимулює апетит, та спад гормону лептину, який говорить нам про те, що ми ситі. У свою чергу, глибокий сон сприяє виробленню жироспалюючого людського гормону росту (HGH).

Перевірені способи схуднути – споживати здорову, збалансовану, різноманітну їжу і бути фізично активними. Але внести зміни в спосіб життя непросто, тому ви можете шукати відповідь на питанням, чи може допомогти дієтична добавка, яка сприяє схудненню? Якщо ви думаєте про прийом харчової добавки для схуднення, проконсультуйтесь з лікарем. Це особливо важливо, якщо у вас високий кров’яний тиск, діабет, хвороби серця, захворювання печінки або інші захворювання. Однак, якщо у вас є приховане захворювання або схильність до серйозної хвороби, здорового способу життя буде недостатньо. Спочатку потрібно виявити і вилікувати основну хворобу. Щоб вчасно виявити захворювання, вам допоможе сheck-uр – програма комплексного медичного обстеження із застосуванням лабораторної, інструментальної та функціональної діагностики.

Кваліфікованих фахівців та індивідуальні сheck-uр – програми Ви можете знайти в Першій клініці сімейної та функціональної медицини FxMed.

CategoriesБлог

Лептин: все, що вам потрібно знати

У людей, що борються з ожирінням і надмірною вагою, дисбаланс гормонів часто впливає на загальний стан здоров’я. Надлишок жиру в організмі може викликати проблеми з вагою і порушити гормональний баланс.

Лептин є одним з гормонів, безпосередньо пов’язаних з жировими відкладеннями і ожирінням. Лептин – це гормон, який виробляють жирові клітини. Його рівень підвищується у людей з ожирінням. Здорова активність лептину допомагає збалансувати виробництво і витрати енергії шляхом впливу на апетит, почуття голоду та обмін речовин.

Основна роль лептину полягає в довгостроковому регулюванні енергії, включаючи кількість споживаних і витрачених калорій, а також кількість жиру, яку людина зберігає в своєму тілі. Тобто, основне завдання лептину – допомогти організму підтримувати свою вагу.

Оскільки лептин виділяється жировими клітинами, його кількість прямо пов’язана з кількістю жиру в організмі людини. Якщо у людини збільшується відсоток жиру в організмі, рівень лептину також буде збільшуватися. Якщо людина знижує відсотковий вміст жиру в організмі, відповідно і рівень гормону зменшується.

Лептин іноді називають гормоном ситості. Він допомагає пригнічувати голод і регулювати енергетичний баланс, тому організм не проявляє відчуття голоду, коли йому не потрібна енергія. Однак, коли рівень гормону падає, що відбувається, коли людина втрачає вагу, більш низькі показники можуть викликати величезне підвищення апетиту і тягу до їжі. Це, в свою чергу, може ускладнити процес зниження ваги.

Коли тіло функціонує належним чином, жирові клітини будуть виробляти лептин, який буде сигналізувати гіпоталамусу про те, що потрібно знизити апетит, дозволяючи організму використовувати жирові запаси, щоб підтримувати себе. На жаль, коли людина страждає ожирінням, у неї буде занадто високий рівень лептину в крові. Це може призвести до недостатньої чутливості до гормону – стану, відомого як резистентність до лептину. В даний час, лептинорезистентність вважається одним з основних біологічних факторів, що сприяють ожирінню.

Якщо людина продовжує перевищувати необхідну йому норму калорій, жирові клітини виробляють ще більше лептину, щоб сигналізувати про почуття ситості, що призводить до подальшого ще більшого підвищення лептину в крові і збільшенню лептинорезистентності. Щоб вирішити цю проблему необхідно дотримуватися здорового раціону, знизити вагу. Також існує спеціальний препарат, який допомагає зняти лептинорезистентність і контролювати почуття голоду – Leptin Manager. Він знімає запалення в рецепторах гіпоталамуса і повертає чутливість до лептину, що допомагає схуднути.

Низькі рівні лептину зустрічаються не часто. Але у деяких людей зустрічається стан, відомий як дефіцит лептину, що не дозволяє організму мати достатню кількість лептину. Без нього організм вважає, що в ньому немає жиру, і сигналізує інтенсивним, неконтрольованим голодом про необхідність прийому їжі. Така ситуація часто має місце при важкому дитячому ожирінні і затримці статевого дозрівання.

CategoriesБлог

Топ кращих продуктів для Вашого мозку і пам’яті

Як центр управління нашим тілом, головний мозок відповідає за те, щоб серце билося, легені дихали, ми могли рухатися, відчувати і думати.

Велику роль у підтримці здоров’я мозку відіграє їжа, яку ми споживаємо. Різноманітна, збагачена вітамінами їжа може значно поліпшити пам’ять, концентрацію, додасть енергії та покращить настрій!

Надалі перераховано 11 продуктів, що допоможуть мозку краще працювати.

1. Жирна риба

Близько 60% мозку складається з жиру, а половина цього жиру – омега-3 кислоти. Мозок використовує омега-3 для побудови нервових клітин, ці жири мають важливе

значення для навчання і пам’яті. Також відомо, що омега-3 допомогають запобігти хворобі Альцгеймера і депресії. Одне дослідження показало, що люди, які регулярно їли печену рибу, мали більше сірої речовини в їх мозку. Сіра речовина містить більшість нервових клітин, що контролюють прийняття рішень, пам’ять і емоції.

До багатих на омега-3 жирні кислоти відносяться такі види риб, як лосось, форель, сардини і скумбрія.

2. Кава

Кава не є таким монстром, я про неї пишуть. Одна порція американо на добу буде тільки корисною, зокрема і для мозку.

Два головні компоненти кави – кофеїн і антиоксиданти – допомагають нашому мозку ефективно працювати.

Кофеїн має ряд позитивних ефектів на мозок, у тому числі:

  • Кофеїн дійсно допомогає прокинутись
  • Поліпшує настрій
  • Покращує концентрацію уваги

Також існують дослідження, які говорять про те, що регулярне вживання натуральної кави пов’язане зі зниженням ризику неврологічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона і Альцгеймера. Це може пояснюватись високою концентрацією антиоксидантів у каві.

3. Чорниця

Чорниця має численні переваги для здоров’я, включаючи покращення роботи мозку. Чорниця та темно забарвлені ягоди мають в складі антоціани, групу рослинних сполук з протизапальною та антиоксидантною активністю.

Антиоксиданти зменшують окислювальний стрес, сприяє старінню мозку і нейродегенеративним захворюванням.

Деякі антиоксиданти чорниці накопичуються в мозку і допомагають покращити зв’язок між нейронами.

4. Куркума

Ця глибоко-жовта спеція є ключовим інгредієнтом порошку каррі і має ряд переваг для здоров’я мозку.

Відомо, що куркумін, активний інгредієнт куркуми, перетинає гематоенцефалічний бар’єр, тобто він може безпосередньо проникати в мозок і приносити користь його клітинам.

Куркумін – це потужний антиоксидантний і протизапальний засіб, що має наступні переваги для мозку:

Може покращувати пам’ять: куркумін може допомогти поліпшити пам’ять у людей з хворобою Альцгеймера. Також існують дослідження, які говорять про те, що куркума може допомогти очистити амілоїдні бляшки, які є ознакою цього захворювання. Полегшує прояви депресії завдяки підвищенню рівня серотоніна і допаміна, які покращують настрій. Одне дослідження показало, що куркумін протягом шести тижнів поліпшив симптоми депресії так само, як антидепресант.

5. БАДи.

Існують спеціальні біодобавки для поліпшення роботи мозку та покращення пам’яті. Це можуть бути комбінації вищеназваних речовин або ж інші специфічні речовини, наприклад, L-тирозин і N-ацетил-L-цистеїн.

Біодобавки – це концентровані речовини з цілеспрямованою дією, тому перед їх вживанням бажано проконсультуватися з лікарем!

CategoriesБлог

Як навесні зміцнити імунітет і не захворіти: 6 простих секретів

Після тривалих похмурих холодних днів багато людей відчуває пригнічення настрою, роздратованість, знижену працездатність і мотивацію. Але крім психологічного дискомфорту багато хто помічає і так зване «зниження імунітету» – часті несподівані застуди, по науковому гострі респіраторні вірусні інфекції або ж ГРВІ.

Чому навесні знижується імунітет?

Взимку переважна більшість людей мало рухається і буває на вулиці, харчовий раціон дуже обмежується, в ньому мало свіжих фруктів і овочів, або ж вони консервовані. Це все сприяє дефіциту поживних речовин, що необхідні для гарного функціонування імунної системи.

Тому для «відновлення і активізації» імунної системи є такі 6 порад:

  1. Рухайтесь. Ходіть по 10 000 кроків, робіть гімнастику чи відвідуйте тренажерний зал. Знайдіть фізичну активність, що Вам до вподоби. З настанням теплого весняного часу можна займатися на свіжому повітрі, це допоможе синтезувати вітамін Д, що має надважливе значення і саме наприкінці зими-початку весни спостерігається найсильніший його дефіцит. Але в усьому має бути баланс, категорично не рекомендується надмірно виснажуватись на тренуваннях, оскільки це не посилює, а навпаки, пригнічує імунну систему.
  2. Нормалізуйте сон. Без повноцінного сну практично неможливо мати адекватну імунну функцію. Лягайте спати до 22-22.30, оскільки під час сну з 22 години до опівночі синтезуються антитіла – сполуки імунної системи, що захищають організм від чужорідних патологічних агентів. Сам сон має займати хоча б 7 годин.
  3. Кожен день вживайте овочі та зелень. З настанням весни з’являється все більше свіжих, насичених вітамінами овочів та зелені. Додавайте їх до кожного прийому їжі, це збагатить раціон вітамінами групи В, вітаміном С, різноманітними мінералами і біофлавоноїдами. Крім того, вживання овочів та зелені сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту і кишкового мікробіому, а кишківник – це 80% від всієї імунної системи організму.
  4. Вживайте повноцінний білок. Всі активні сполуки імунної системи мають білкову природу, тому для того, щоб побудувати їх необхідно забезпечити організм повноцінним білком. До повноцінного білку відноситься м’ясо, риба, яєчний білок, бобові, особливо сочевиця. У випадку нестачі білку в раціоні (наприклад, веганство) можна приймати спеціальні якісні добавки, наприклад, Fit Food™ Vegan (Vanilla Delight).
  5. Їжте гіркоти і спеції. Вони є в будь-яку пору року, а навесні стануть чудовою підтримкою. Цибуля, часник, орегано, імбир, куркума мають виражені протимікробні властивості, тому їх вживання знешкодить патогени, що потрапили в наш організм. Крім того, ці продукти ще й покращують склад мікрофлори кишківника, що також важливо для імунітету.
  6. Якщо Ви вже захворіли, варто дотримуватись загальних правил – відпочивати, провітрювати приміщення, пити теплу рідину (без цукру). Також можна використати препарати, що підтримають імунну систему і прискорять видужання. Наприклад:
CategoriesБлог

6 природних засобів від діабетичної нейропатії, що дійсно працюють

Діабетична нейропатія – ускладнення цукрового діабету, що проявляється онімінням кінцівок, хронічним болем, порушенням рівноваги, еректильною дисфункцією, аноргазмією, м’язевими спазмами, слабкістю.

Позитивна новина в тому, що ці неприємні зміни можна попередити дуже простими речами. Найважливіші серед них:

1. Контроль рівня цукру в крові

Найкраще, що можна зробити для попередження нейропатії при цукровому діабеті – це контролювати рівень глюкози в крові. Нормальний рівень цукру є найважливішою річчю в запобіганні пошкодження нервів, кровоносних судин, очей, шкіри.

Найкращий спосіб зробити це – регулярні дослідження рівня глюкози, здорове харчування, постійна робота з лікарем для визначення стратегії лікування діабету.

2. Дотримання відповідної дієти

Харчування – це основне, що впливає на рівень цукру в крові. Основний раціон при цукровому діабеті мають складати свіжі прості продукти. Серед них:

  • овочі та зелень: листя салату, рукола, шпинат, петрушка, хрестоцвітні (особливо броколі), пасльонові, інші овочі
  • риба: жирних сортів, зокрема, лосось, скумбрія, сьомга, форель
  • здорові жири: кокосова олія, оливкове масло, горіхи, насіння та авокадо
  • білкова їжа: яловичина, курятина, яйця, бобові

Обмежте або зменшіть споживання простих вуглеводів та солодких напоїв, додавання цукру.

3. Регулярні фізичні навантаження

Виконуйте легкоатлетичні вправи, такі як їзда на велосипеді, плавання або прогулянки. Це допоможе клітинам поліпшити чутливість до інсуліну і знизити рівень глюкози в крові.

Регулярні фізичні вправи – це один з найпростіших способів керування симптомами діабету, фізична активність допомагає підтримувати здорову вагу, контролювати рівень цукру в крові.

4. Паління та вживання алкоголю

Позбудьтесь шкідливих звичок, особливо паління і вживання алкоголю, оскільки вони погіршують чутливість рецепторів до інсуліну та підвищують рівень глюкози крові.

5. Керування стресом

Стрес провокує виникнення і прогресування запалення, підвищує ризик виникнення різного роду ускладнень діабету. Приділяйте більше уваги відпочинку, зокрема, заняттям хобі чи перебуванню на природі. Акупунктура – це ще один вид лікування, що допомагає знизити стрес і біль.

6. Природні засоби зниження болю

Якщо діабетична нейропатія вже розвинулась, можуть допомогти комбінації природних засобів. Дослідження показали, що деякі природні засоби та антиоксиданти мають протизапальні властивості і допомагають зупинити пошкодження нервів унаслідок прогресування цукрового діабету та зменшити біль. До них відносяться:

  • Альфа-ліпоєва кислота: ця речовина продемонструвала поліпшення чутливості до інсуліну та попередження нейропатії. Приймається в дозі від 200 мг.
  • Хром: також допомагає покращити чутливість до інсуліну. Приймається від 200 мкг на добу.
  • Кориця: допомагає стабілізувати рівень цукру в крові. Додавайте її до щоденних страв або можна приймати у вигляді добавок CinSulin по 200 мг/добу.
  • Омега-3 риб’ячий жир: продемонстрував у дослідженнях поліпшення стану при цукровому діабеті. Ефективна доза для дорослих від 800 мг/добу.
  • Ефірні олії, у тому числі м’яти, лаванди та ладану.
CLOSE
Add to cart

×