Чи знаєте Ви, що все наше життя проходить в гонці за дофаміном? Дофамін – один з головних гормонів задоволення в нашому організмі. Дофамін виділяється у відповідь на якісь досягнення (встановлений рекорд з бігу, вдало зроблена презентація, завершений проект і т.д.), і ми хочемо повторювати ці дії знову і знову, щоб знову отримати свою «порцію радості». Особливо потребуємо ми в дофамінну в моменти стресів, розчарувань, розпачу і тривог.
Дофамінова система задоволень дуже давня, вона розвинена у нинішніх приматів, була розвинена і у наших предків. Тому найпростішим способом отримати «легкий» дофамін є речі прості, які діяли ще у наших предків, – їжа і розмноження.
Найбільше дофаміну виділяється на жирну і солодку їжу, тому що в ній дуже багато енергії, а це було дуже важливо для наших предків в умовах голоду. У моменти, коли нас щось турбує (невдачі в родині, на роботі, особистому житті) виробляється гормон стресу, – кортизол. Наш мозок не любить гормон стресу, він відразу радить нам терміново зробити щось, що б привело до вироблення гормону радості (дофаміну), який «замаскує» гормон стресу. Правильним в цьому випадку буде шукати причину, яка привела до стресу, і намагатися її усунути. Але мозок вимагає негайних дій, – купити щось нове, відволіктися на романтику, ну, або … з’їсти щось смачне. Як тільки ми з’їдаємо заповітний пончик, мозок отримує необхідну порцію радості. Все б добре, але наші дії неминуче призводять до формування в мозку нейронних шляхів. Тому коли нам в наступний раз буде аналогічно погано, мозок відразу видасть готовий і перевірений відповідь:
Давай з’їмо пончик
Здавалося б, ну що за біда в одному пончику, якщо він допомагає нам впоратися з життєвими тривогами? Проблема в тому, що нашому організму добре тільки те, що рідко. Другий раз пончик не приведе до такого значного поліпшення настрою, тому, а мозок запропонує з’їсти два. Втретє – три. Четвертий пончик взагалі не допоможе нам поліпшити настрій, але відмовитися від нього вже буде неможливо. Мозок запам’ятає цей спосіб вирішення проблем і важко буде його переконати відмовитися від перевіреного шляху, навіть коли колишнього задоволення немає.
Більш того, рівень дофаміну дуже тісно пов’язаний з мотивацією до рухової активності. На мишках проводили експеримент, коли їх саджали на високожирові дієту. Вироблення дофаміну спочатку відбувалася, потім його рівень сильно падав ( «пересичення» жирною їжею). Падіння дофаміну призводило до зниження рухової активності ще ДО набору зайвої ваги. Що, звичайно, швидко призводило до ожиріння. Але навіть після того, як мишей посадили на дієту і вони знизили вагу, ще довгий час вони не бажали «займатися спортом», поки рівень дофаміну не прийшов в норму. Тобто для того, щоб худнути, потрібно спочатку привести рівень дофаміну в норму.
Чому це відбувається і що нам з цим робити?
Нормальна робота дофамінової системи визначається генетично. В генах закодовано, скільки у нас буде рецепторів до дофаміну (ген DRD2), і як буде відбуватися метаболізм дофаміну (ген DBH, ген COMT). Залежно від того, в якому варіанті знаходиться комбінація цих генів, необхідний зовсім різний підхід для вирівнювання рівня дофаміну в організмі.
- 1. Якщо порушено кількість рецепторів до дофаміну, – то необхідно підвищувати їх чутливість. У цій справі відмінним і безпечним помічником будуть омега-3 кислоти, а саме докозагексаеновая кислота (DHA) дозуванням не менше 200 мг. Вибирати слід продукт без домішок, особливо ртуті! Всім цим вимогам відповідаєDHA from algae від Xymogen, яка є чистою і концентрованої формою докозагексаєнової кислоти.
- Якщопорушений синтез дофаміну – необхідно збагачувати раціон речовинами, з яких він утворюється: L-тирозин, фенілаланін, оксітріптофан. Всі ці речовини разом з L-глютамін, хромом, вітамінами С і В6 об’єднані в препараті Appe-Curb. Така комбінація забезпечує максимальний ефект для контролю апетиту, зниження тяги до шкідливих вуглеводів, алкоголю і наркотиків, а також нормалізації рівня глюкози.
- Якщо ж генетичне тестування виявляєпорушення роботи ферменту, який розщеплює дофамін (ген COMT), то прийом тирозину і триптофану може привести, до перепадів настрою. При такому генетичному варіанті людині для гармонійної роботи дофаминовой системи необхідно м’яко регулювати настрій і знижувати рівень стресу за допомогою натуральних речовин в достатній кількості. Оптимальним вибором буде SerenX – концентрована форма традиційної китайської трав’яної композиції, яка допомагає підтримувати ендокринну функцію і здорову відповідь на стрес. Ця трав’яна суміш використовується людьми, які відчувають проблеми з відпочинком, або тими, у кого вичерпуються фізичні резерви.
Таким чином, порушення роботи дофамінової системи призводить до стресового переїдання, прагненню вживати жирну, солону і солодку їжу, до зниження рухової активності і мотивації. Корекція роботи дофаминовой системи дозволяє підвищити рівень мотивації, підвищити прагнення до рухової активності, знизити патологічне прагнення до «заїдання проблем» і досягти своїх цілей!
Автор: Борисова Ольга, біолог, генетик. Німецький діагностичний центр Св. Павла.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28380057
Broadhurst CL, Domenico P. Clinical studies on chromium picolinate supplementation in diabetes mellitus–a review. Diabetes Technol Ther. 2006 Dec;8(6):677-87 [PMID: 17109600]
Rogers PJ, Blundell JE. Reanalysis of the effects of phenylalanine, alanine, and aspartame on food intake in human subjects. Physiol Behav. 1994 Aug;56(2):247-50 [PMID: 7938234]
Zhang RX, Li MX, Jia ZP. Rehmannia glutinosa: review of botany, chemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2008 May 8;117(2):199-214. Review. [PMID: 18407446]
Panossian A, Wikman G. Effects of adaptogens on the central nervous system and the molecular mechanisms associated with their stress-protective activity. Review. Pharmaceuticals. 2010;3(1):188-224. doi:10.3390/ph3010188.
Chen J, Chen T. Suan Zoa Ren. Chinese Medical Herbology and Pharmacology. City of Industry, CA: Art of Medicine Press; 2004:762