Харчова непереносимість гістаміну

Харчова непереносимість гістаміну (HIT – Histamine Intolerance) виникає при надлишку або недостатньої утилізації гістаміну організмом в слідстві дефіциту ферменту діаміноксидазу (DAO). Надмірна гістамін впливає на всі органи і системи організму, викликаючи різноманітні специфічні симптоми, що нагадують харчову алергію – висип, свербіж, кропив’янку, нежить, бронхоспазм, а також різноманітні кишкові розлади, мігрень, і інші.

Дефіцит DAO (фермент діаміноксидазу) – функціональний недолік основного травного ферменту, відповідального за переробку та утилізацію гістаміну, що знаходиться в їжі.

DAO функціонує переважно в слизовій оболонці кишечника, тому діє під час перетравлення їжі.

Коли відбувається зміна метаболізму (обміну) гістаміну при недостатній активності DAO виникає дисбаланс між гистамином прийнятим з їжею та гістаміном, які вивільняються з лімфоцитів, що призводить до накопичення гістаміну в плазмі і виникнення несприятливого впливу на здоров’ї.

Однією з причин дефіциту DAO може бути генетична недостатність виробництва ферменту, що включає малу продукцію або недостатню активність. Харчова непереносимість гістаміну викликається генетичним дефектом DAO, і може проявлятися у дітей раннього віку, проявляючись різними симптомами протягом усього життя.

Функціональна харчова нестерпність гістаміну пов’язана з порушеннями в шлунково-кишковому тракті, функціонуванням печінки, порушеннями гормонального фону, особливо у жінок в предменопаузальном періоді, що призводить до зниження активності або недостатньої кількості DAO.

Гістамін – це природний медіатор, постійно присутній в організмі, а також надходить в кишечник разом з продуктами харчування.

Гістамін є важливою речовиною, яке виробляє наш організм. Гістамін бере участь в захисній реакції імунної системи на чужорідні елементи, виступає фактором алергії, також забезпечує ряд інших важливих процесів в тому числі у центральній нервовій системі.

Гістамін виробляється при алергічних реакціях, впливаючи на специфічні рецептори і викликає відповідні клінічні прояви, такі як свербіж, кропив’янку, нежить і бронхоспазм.

При псевдоаллергии немає імунологічної фази, проте надлишок гістаміну буде викликати симптоми, характерні для синдрому низької толерантності до гістаміну, зовні схожі на алергічні.

Симптоми дефіцита DAO

На відміну від харчової алергії, поява симптомів або побічних ефектів не пов’язане зі споживанням певної їжі. Виникнення симптомів харчової непереносимості гістаміну пов’язане з прийомом продуктів з різним вмістом гістаміну (перехід на сторінку дієта). Симптоми також можуть виникати навіть після прийому продуктів з низьким рівнем гістаміну. Це накладало значні труднощі при встановленні максимально допустимої дози.

Найбільш типовими є:

Центральна нервова система: головний біль, головний біль і / або запаморочення.

Травна система: Синдром роздратованого кишечника (діарея, запор), метеоризм, коліки, хвороба Крона, біль в шлунку, нудота і / або блювота.

Серцево-судинна система: Порушення терморегуляції тіла, озноб, припливи, перепади тиску, аритмія, різні спонтанні порушення серцевого ритму.

Шкіра: кропив’янка, набряк, атопічний дерматит, екзема, акне

Дихальна система: закладеність носа, риніт, астма і / або чхання.

М’язова система: м’язовий біль, фіброміалгія і / або втома.

Кістна система: біль в кістках.

Репродуктивна система: Порушення менструального циклу, дисменорея, альгодисменорея (хворобливі місячні).

Діагностика харчової непереносимості гістаміну

Поява одного або декількох симптомів харчової непереносимості гістаміну після прийому їжі є підставою підозрювати у себе непереносимість гістаміну. Детально ознайомившись з можливими симптомами харчової непереносимості гістаміну, спробуйте пройти спеціальний тест. Чим раніше вдасться виявити харчову непереносимість гістаміну, тим швидше можна провести корекцію харчування і почати замісну терапію.

Харчова непереносимість гістаміну може зустрічатися у пацієнтів з харчовою алергією, непереносимістю лактози, галактози і глютену (целіакію). У пацієнтів з іншими харчової непереносимості може проявлятися непереносимість гістаміну з відповідними симптомами, як загальне прояв недостатньої функції ентероцитів (спеціальних клітин в кишечнику). Часто ці захворювання схожі за своїми проявами.

З діагностичною метою можна застосувати протягом 4-6 тижнів дієту із вживанням продуктів з низьким вмістом гістаміну або почати пробний прийом ферменту діаміноксидазу, що дозволить швидко визначитися з діагнозом і не завдасть шкоди здоров’ю.

Недостатність DAO визначають лабораторними методами. Однак не завжди кількісний аналіз відображає активність ферменту і може не відповідати вираженості симптомів низькою толерантністю до гістаміну.

Достовірним методом діагностики є шкірна проба з 0,1% розчином гістаміну. Збереження папули в місці шкірної проби (прик-тесту) розміром ≥5 мм протягом 50 хвилин, разом з характерними симптомами, є достовірним підтвердженням діагнозу харчової непереносимості гістаміну.

Було відмічено, що у більшості пацієнтів з низькою функціональною активністю DAO характерно прояв декількох симптомів одночасно, де мігрень є одним з провідних проявів непереносимості. У 20% пацієнтів спостерігається 1 або 2 симптому, у 41,3% пацієнтів спостерігаються 3 або 4 симптому і 33,8% – понад 5. Мігрень є найбільш виділеним синдромом при опитуванні пацієнтів через важке впливу на організм.

Дієта при харчової непереносимості гістаміну

Дієта зі зниженим вмістом гістаміну дозволяє знизити кількість поступаемого з їжею гістаміну і вплив продуктів, що стимулюють викид гістаміну, – гистаминолибераторов. Одночасне споживання більшої кількості декількох продуктів харчування, що містять або стимулюючих викид гістаміну, може викликати особливо виражені симптоми гистаминовой непереносимості і скарги.

ДІЄТА ПРИ ДЕФІЦИТІ ДАО

Продукти харчування c високим вмістом лектинів бажано виключити з ужитку, хоча б на деякий проміжок часу. Лектини впливають на підслизовий шар стінки кишечника і викликають так звані «синдром дірявого кишечника». Неперетравлені лектини потім надходять в кровотік і призводять до утворення антитіл, що стимулюють вивільнення гістаміну. Продукти з високим вмістом лектинів:

  • біла картопля і немодифікований картопляний крохмаль
  • помідори
  • соєві
  • глютенсодержащие зерна
  • бобові

Тварини продукти з високим вмістом гістаміну багаті Омега-3 жирними кислотами. Виняток таких продуктів з дієти призводить до дефіциту Омега-3, і в цьому випадку необхідно додаткове вживання харчових добавок містять Омега – 3 для заповнення дефіциту.

Відновлення активності ферменту діамін оксідази

Використання тільки дієти для профілактики харчової непереносимості гістаміну не завжди дає хороший результат, так як важко визначити точний зміст гістаміну в їжі. Тривале зберігання продуктів, призводить до накопичення гістаміну і може призводити до появи симптомів при вживанні продуктів, в яких високий вміст гістаміну не очікується. Вживання свіжих продуктів переважно.

Дієта з низьким вмістом гістаміну призводить до скорочення споживання мікро і макронутриентов, яка негативно впливає на інші функції організму.

Останні різноманітні дослідження відкрили можливості для відновлення кількості і активності DAO.

Харчові добавки, волокна і пробіотики для відновлення активності DAO можна розділити на 2 групи, в залежності від механізму дії і впливу на різні фази метаболізму гістаміну.

Гістидин декарбоксилаз (HDC) – фермент, який відповідає за перетворення амінокислоти гістидину в гістамін. Можна сповільнювати перетворення гістидину в гістамін інгібіторами HDC.

Інгібітори HDC:

  • Green Tea 600 ™ Екстракт ультра-очищеного зеленого чаю (Водний екстракт зеленого чаю (Camellia sinensis) (лист) (80% поліфеноли, 60% катехіни, 30% EGCG, 6% кофеїну) – по 1 капсулі 1 раз в день
  • SAMe & TMG Донор метильної групи (Бетаин безводний (триметилгліцин) 600 mg, S-аденозил-L-метіоніну (у вигляді S-аденозил-L-метіонін 1,4-butandisulfonate) 400 mg) – по 1 стiку 1 раз на день

Протягом 3-х місяців.

Продукти Xymogen підвищують активність DAO з доведеною клінічною ефективністю:

 OptiFiber™ Lean (капсули) 100% натуральні і розчинні волокна Propol -mannan – натуральне розчинне рослинне волокно з Amorphophallus konjac володіє прямий здатністю збільшувати активність DAO, що було показано в дослідженні японських вчених, на великих групах пацієнтів, одночасно волокна мають властивості пребіотика. Приймати три-шість капсул один раз в день або по три капсули за 30- 60 хвилин перед кожним з двох найбільших прийомів їжі,

ProbioMax® Daily DF (30 мільярдів КУО) – до складу яких входять Lactobacillus acidophilus La-14, Bifidobacterium longum Bl-05, Lactobacillus plantarum Lp-115 володіють доведеною здатністю нормалізувати активність DAO. Приймати по 1 капсулі в день на ніч.

Приймати курсом OptiFiber ™ Lean і ProbioMax® Daily DF препарату протягом 3-6 місяців.

CLOSE
Add to cart

×