Топ кращих продуктів для Вашого мозку і пам’яті

Як центр управління нашим тілом, головний мозок відповідає за те, щоб серце билося, легені дихали, ми могли рухатися, відчувати і думати.

Велику роль у підтримці здоров’я мозку відіграє їжа, яку ми споживаємо. Різноманітна, збагачена вітамінами їжа може значно поліпшити пам’ять, концентрацію, додасть енергії та покращить настрій!

Надалі перераховано 11 продуктів, що допоможуть мозку краще працювати.

1. Жирна риба

Близько 60% мозку складається з жиру, а половина цього жиру – омега-3 кислоти. Мозок використовує омега-3 для побудови нервових клітин, ці жири мають важливе

значення для навчання і пам’яті. Також відомо, що омега-3 допомогають запобігти хворобі Альцгеймера і депресії. Одне дослідження показало, що люди, які регулярно їли печену рибу, мали більше сірої речовини в їх мозку. Сіра речовина містить більшість нервових клітин, що контролюють прийняття рішень, пам’ять і емоції.

До багатих на омега-3 жирні кислоти відносяться такі види риб, як лосось, форель, сардини і скумбрія.

2. Кава

Кава не є таким монстром, я про неї пишуть. Одна порція американо на добу буде тільки корисною, зокрема і для мозку.

Два головні компоненти кави – кофеїн і антиоксиданти – допомагають нашому мозку ефективно працювати.

Кофеїн має ряд позитивних ефектів на мозок, у тому числі:

  • Кофеїн дійсно допомогає прокинутись
  • Поліпшує настрій
  • Покращує концентрацію уваги

Також існують дослідження, які говорять про те, що регулярне вживання натуральної кави пов’язане зі зниженням ризику неврологічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона і Альцгеймера. Це може пояснюватись високою концентрацією антиоксидантів у каві.

3. Чорниця

Чорниця має численні переваги для здоров’я, включаючи покращення роботи мозку. Чорниця та темно забарвлені ягоди мають в складі антоціани, групу рослинних сполук з протизапальною та антиоксидантною активністю.

Антиоксиданти зменшують окислювальний стрес, сприяє старінню мозку і нейродегенеративним захворюванням.

Деякі антиоксиданти чорниці накопичуються в мозку і допомагають покращити зв’язок між нейронами.

4. Куркума

Ця глибоко-жовта спеція є ключовим інгредієнтом порошку каррі і має ряд переваг для здоров’я мозку.

Відомо, що куркумін, активний інгредієнт куркуми, перетинає гематоенцефалічний бар’єр, тобто він може безпосередньо проникати в мозок і приносити користь його клітинам.

Куркумін – це потужний антиоксидантний і протизапальний засіб, що має наступні переваги для мозку:

Може покращувати пам’ять: куркумін може допомогти поліпшити пам’ять у людей з хворобою Альцгеймера. Також існують дослідження, які говорять про те, що куркума може допомогти очистити амілоїдні бляшки, які є ознакою цього захворювання. Полегшує прояви депресії завдяки підвищенню рівня серотоніна і допаміна, які покращують настрій. Одне дослідження показало, що куркумін протягом шести тижнів поліпшив симптоми депресії так само, як антидепресант.

5. БАДи.

Існують спеціальні біодобавки для поліпшення роботи мозку та покращення пам’яті. Це можуть бути комбінації вищеназваних речовин або ж інші специфічні речовини, наприклад, L-тирозин і N-ацетил-L-цистеїн.

Біодобавки – це концентровані речовини з цілеспрямованою дією, тому перед їх вживанням бажано проконсультуватися з лікарем!

CLOSE
Add to cart

×