Чарівна куркума

Відома всім яскрава пряність, а точніше її найбільш активний компонент – куркумін, за останні десять років зробив прорив в медицині. У численних дослідженнях відкритий дуже широкий спектр його позитивних впливів на організм.

Трохи теорії, куркумін – основний куркуміноїди, що входить до складу кореня куркуми, до куркуміноїдам також відносяться діметоксікуркумін і біс-діметоксікуркумін. Саме завдяки куркуміноїди корінь куркуми має характерний жовтий колір.

Куркумін відомий як лікувальний засіб з давніх часів. З давніх-давен куркума використовувалася індійської народною медициною як засіб проти шлункового нетравлення, стимулятора жовчної продукції, стимулятора печінкових функцій.

У сучасному світі сприятливі властивості для здоров’я людини розкриті ще ширше і підтверджені в численних дослідженнях.

У чому користь куркуми?

Всі знають, що куркумін є прекрасним натуральним антисептиком (особливо в поєднанні з орегано і імбиром як Candicidal) і антиоксидантом. Але, виявляється він має і ряд інших важливих біологічних ефектів:

– виражений протизапальний ефект. Хронічне запалення лежить в основі багатьох патологій, в т.ч. таких як атеросклероз, стеатоз печінки, ожиріння і онкозаболеванія5,6,7

– допомагає досягти ремісії у пацієнтів з ерозіями і виразками ЖКТ1

– у пацієнтів з депресією значно поліпшується настрій при прийомі куркумина протягом 1-2 месяців2,3

– доведена його ефективність і безпеку при запальних хворобах суглобів. Виражено зменшується набряк, біль в суглобах, час ранкової скутості суглобів. Цікаво, що помаранчева речовина (1,4 г 1-4 р. / Д) показало результати навіть краще, ніж класичний диклофенак натрія8.

– знімає запалення в печінці (при НАЖБП, алкогольному гепатиті) і шлунково-кишкового тракту – синдром роздратованого кишечника, ентериті, коліті, панкреатиті (500 мг 2-3 р. / Д) 9

– достовірно знижує рівень олігомерів, які запускають ланцюгові реакції утворення амілоїдних бляшок в головному мозку і призводять до хвороби Альцгеймера. Таким чином куркумін є перспективним ліками для гальмування розвитку хвороби (2-4 г / д.)11

– показаний пацієнтам з хронічним простатитом, синдромом хронічної тазової болі для поліпшення загальної симптоматики та уражень передчасної еякуляції зокрема.

Куркумін краще ніж фенилбутазон знімає набряк, чутливість сім’яного канатика, біль і чутливість в області операційного поля після операцій з приводу варикоцеле і пахової грижі; (500 мг 3 р / д)

– є альтернативою кортикостероидам в лікуванні хронічного переднього увеїту в силу відсутності побічних ефектів (500 мг 2 р / д) 10

 – Також куркумін є онкопротектором, покращує результати при хіміотерапії, має радіопротекторну дію (2-8 г / д)

Як видно, куркумін корисний як при частих, «рядових» захворюваннях, так і є перспективним в лікуванні хронічних важких патологій.

І тут виникає питання: якщо у куркумина стільки корисних властивостей, чому ж куркуму не застосовуються масово і повсюдно?

По-перше, не кожна людина любить цю пряність.

По-друге, для того щоб отримати ефект потрібно їсти куркуму часто і за раз з’їдати близько чайної-десертної ложки. А це не тільки неприємно, але й небезпечно.

Але найголовнішим недоліком куркуми є її низька біодоступність: активні речовини погано всмоктуються і швидко виводяться з організму.

Для вирішення цієї проблеми екстракт куркуми необхідно поєднувати з екстрактом чорного перцю (препарат CurcuPlex  CR), який є «провідником» для куркуміну, або ж застосовувати куркумін у вигляді спеціально створеної формули BCM-95®.

Також CurcuPlex CR є унікальним завдяки тривалій системі подачі – куркумін вивільняється поступово, що забезпечує адекватну абсорбцію і високу ефективність.

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25724700
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25046624
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26066335
  4. Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. [PMID: 22407780]
  5. Toden S, Okugawa Y, Buhrmann C, et al. Novel evidence for curcumin and boswellic acid-induced chemoprevention through regulation of mir-34a and mir-27a in colorectal cancer. Cancer Prev Res (Phila). 2015 May;8(5):431-43. [PMID: 25712055]
  6. Shakibaei M, Buhrmann C, Kraehe P, et al. Curcumin chemosensitizes 5-fluorouracil resistant MMRdeficient human colon cancer cells in high density cultures. PLoS One. 2014 Jan 3;9(1):e85397. [PMID: 24404205]
  7. Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53. [PMID: 19594223]
  8. Funk JL, Oyarzo JN, Frye JB, et al. Turmeric extracts containing curcuminoids prevent experimental rheumatoid arthritis. J Nat Prod. 2006 Mar;69(3):351-55. [PMID: 16562833]
  9. Holt PR, Katz S, Kirshoff R. Curcumin therapy in inflammatory bowel disease: a pilot study. Dig Dis Sci. 2005 Nov;50(11):2191-93. [PMID:16240238]
  10. Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res. 1999 Jun;13(4):318-22. [PMID: 10404539]
  11. . Baum L, Lam CW, Cheung SK, et al. Six-month randomized, placebo-controlled, double-blind, pilot clinical trial of curcumin in patients with Alzheimer disease. J Clin Psychopharmacol. 2008 Feb;28(1):110-13.
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24678280
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28720893
CLOSE
Add to cart

×