Яких продуктів варто уникати при метаболічному синдромі?

Як Ви вважаєте який розлад є у 40% людей у віці старше 60 років? Насправді, це метаболічний синдром, який, на жаль, означає не просто повільний метаболізм. Метаболічний синдром – це порушення обміну речовин, яке включає в себе навіть не одне, а поєднання трьох чи більше порушень з боку здоров’я: ожиріння, високий рівень цукру в крові, високий артеріальний тиск чи високий холестерин.

Найкращий і базовий метод корекції метаболічного синдрому – це здоровий спосіб життя і харчування! Особливо важливо виключити шкідливі продукти.

Серед найшкідливіших:

1. Напівфабрикати та високоперероблена продукція

Уникайте напівфабрикатів та високообробленої їжі – ковбас, сосисок, глазурованих сирочків, фастфуду і т.п. Ці продукти, як правило, позбавлені поживних речовин і наповнені шкідливими добавками та консервантами, що не сприяють здоров’ю.

Дослідження 2015 року показало, що споживання швидкого харчування, значно збільшує частоту метаболічного синдрому як у дітей, так і у дорослих.

2. Штучні підсолоджувачі

Штучні підсолоджувачі безпосередньо пов’язані з виникненням цукрового діабету та метаболічного синдрому. Наукові дані свідчать, що часте споживання цукрозамінників, що містять аспартам, сукралозу та сахарин, може призвести до підвищеного ризику надмірної маси тіла, а також розвитку метаболічного синдрому, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

3. Солодкі газовані, негазовані напої

Оскільки такі напої містять високі дози цукру, штучних підсолоджувачів та інших нездорових інгрідієнтів, їх споживання призводить до порушення чутливості тканин до глюкози і, як наслідок, до цукрового діабету. Дослідження показують, що споживання газованої соди пов’язане зі значно більшими ризиками розвитку компонентів метаболічного синдрому та діабету 2 типу. Згідно з одним дослідженням 2009 року, щоденне споживання дієтичної соди було пов’язано з 36% більшим ризиком метаболічного синдрому та 67% більшим ризиком розвитку діабету 2 типу!

4. Транс жири

Транс жири знаходяться в продуктах з гідрогенізованими маслами та жирами, такими як маргарин, хлібобулочні та мучні вироби, такі як печиво, торти, пироги, крекери, кондитерські вироби з кремом. Всі вони підвищують рівень холестерину, тригліцеридів, ЛПНГ, що негативно впливає на здоров’я, обмін речовин та окружність талії.

5. Прості вуглеводи та цукор

Коли справа доходить до високого рівня цукру в крові, резистентності до інсуліну, розвитку цукрового діабету та метаболічного синдрому, ці речовини мають визначну роль. Недавнє дослідження, проведене в Кореї, де рівень захворюваності метаболічним синдромом дуже високий, показало, що підвищена кількість вживання простих вуглеводів і рафінованих продуктів пов’язана з метаболічним синдромом.

6. Алкоголь

Обмеження споживання алкоголю є ключовим елементом в лікуванні метаболічного синдрому та зміцнення загального здоров’я. Надмір алкоголю може підвищувати кров’яний тиск і рівень тригліцеридів. Також, алкоголь – це додаткові калорії, що може призвести до збільшення ваги.

А що ж корисне і необхідне при метаболічному синдромі?

Це всі цільні, природні продукти, насичені правильними білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мінералами. Особливо корисними будуть продукти з магнієм (горіхи, насіння, бобові) і полікозанолами (рис, ямс). Також можна приймати спеціальні добавки з цими речовинами, як, наприклад, CholeReX.

CLOSE
Add to cart

×