Кислотний рефлюкс

У 44% людей буває печія не рідше одного разу на місяць. Від 25 до 35% мають гастроезофагальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ). Кислото-блокуючі препарати є третіми за призначуваністю ліками. Рефлюкс викликає величезні проблеми – від неприємного запаху з рота до кашлю, проблем із зубами і безсоння. Тому залишати без уваги таку патологію можна.

У чому причина рефлюксу?

Для рефлюксу першопричина іноді дуже проста. Можливо, це їжа, яку вживає людина. Продукти, що сприяють рефлюксу:

  • Смажена їжа
  • Прянощі
  • Цитрусові
  • Томати
  • Оброблена їжа (напр.ковбаса, сосиски)
  • Алкоголь
  • Кофеїн
  • Копчення

Кислотний рефлюкс може бути викликаний і іншими факторами:

  • Прийом їжі безпосередньо перед сном
  • Переїдання
  • Надмірна вага, абдомінальне ожиріння
  • Хронічний стрес
  • Дефіцит магнію
  • Харчові чутливості, включаючи глютен і молочні продукти.
  • Дисбактеріоз і грибкове ураження шлунково-кишкового тракту
  • H. Pylori, бактерія, яка є у багатьох людей, іноді може бути пов’язана з рефлюксом.

Корекція кислотного рефлюксу

Найбільш поширеним лікуванням ГЕРХ є блокатори соляної кислоти. Ця група препаратів дає полегшення симптомів, але не вирішує проблему і має ряд побічних ефектів. По-перше, соляна кислота необхідна в шлунку для адекватного травлення і знезараження їжі. По-друге, блокатори соляної кислоти можуть сприяти зростанню патологічних бактерій в кишечнику. По-третє, тривалий прийом даної групи препаратів призводить до дефіциту вітаміну В12 і цинку, що, в свою чергу, стає причиною депресії, невропатії, проблем з травленням і остеопорозу.

Що ж робити?

  • Відкорегувати своє харчування. Те, що необхідно і легко видалити – це прянощі, цитрусові, продукти на основі томатів і смажене.
  • Позбутися від можливих харчових алергенів.
  • Прибрати алкоголь, кофеїн і нікотин. Всі вони можуть викликати рефлюкс.
  • Не їсти за три години перед сном.
  • Заспокоїтися, перш ніж їсти. Один з найпростіших способів – зробити п’ять глибоких вдихів і видихів перед прийомом їжі.
  • Використовувати добавки.

Найбільш ефективними є глютамін, арабіногалактан, солодка і алое, розчинні у воді. Але слід враховувати, що екстракт солодки не повинен містити гліциризин, а алое повинен бути очищений від гірких елементів, щоб запобігти проносного ефекту. Всі ці нюанси враховані в препараті GlutAloeMine.

Якщо існує проблема дисбактеріозу, необхідно пройти курс пробіотиків з біфідо-і лактобактерій в достатньому дозуванні (від 30 млрд як ProbioMax Daily DF). Також часто необхідно використовувати травні ферменти рослинного походження. Вони допомагають перетравлювати їжу, запобігають розвитку симптомів ГЕРХ і не мають таких побічних ефектів як фермети тваринного походження. Чудовим варіантом буде XymoZyme, що містить оптимальне співвідношення ферментів і очищений від можливих алергенів.

Крім того, магній є дуже потужним релаксаційним мінералом для травної системи, який допомагає запобігти рефлюкс. Кращі форми магнію для шлунково-кишкового тракту це магній гліцинат, малат і цитрат як в OptiMag 125 і Magnesium Citrate

Всі ці дії краще координувати разом з лікарем функціональної медицини так як може знадобитися додаткова діагностика, наприклад:

  • Тест на H. Pylori
  • Визначення непереносимості, алергії на глютен, целіакії
  • Перевірка чутливості до харчових продуктів на мультикомпонентному аналізаторі ALEX.
  • Діагностика на наявність паразитів, дисбактеріозу, а також визначення тривалості транзиту харчової грудки по кишечнику і дихальні тести.
CLOSE
Add to cart

×